Μια πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα ενημέρωση πρόσφερε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ε.Α.Σ.Ζ. στους ελαιοκαλλιεργητές του νησιού, σε συνεργασία με την εταιρεία Agron A.E. Και, καθώς η ενημέρωση περιλάμβανε πρώτα πρακτική εξάσκηση στον ελαιώνα, η συμμετοχή ήταν ανέλπιστα μεγάλη -από τις ελάχιστες που είδαμε με τόση ανταπόκριση. Κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των παραγωγών κάθε ηλικίας και της γεωπόνου του Εργαστηρίου Μηχανικής Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας Γεωργιάδου.

Το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγής ελαιοκάρπου, κάποιες χρονιές, είναι αυτό που «καίει» τους καλλιεργητές, αφού η παραγωγή λαδιού είναι επίπονη και κοστοβόρα διαδικασία και δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλειες. Οι καλλιεργητές έρχονται κάθε φορά αντιμέτωποι με ένα πλήθος από αστάθμητους και μη παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες (οι ήπιοι χειμώνες είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της ελιάς), οι λάθος τακτικές κλαδέματος, οι συνθήκες του ελαιώνα, η σύσταση του εδάφους και πολλοί ακόμη.
Η κα Γεωργιάδου μαζί με τους αγρότες, άφησαν για λίγο τα… θρανία και τους κλειστούς χώρους των ομιλιών και βγήκε μαζί τους στον ελαιώνα ακριβώς δίπλα από το Θέατρο του Σαρακηνάδου που φιλοξένησε το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Μαζί, είδαν από κοντά ακλάδευτα ελαιόδεντρα και μοιράστηκαν γνώσεις και εμπειρίες. Πολλοί από τους καλλιεργητές μάλιστα μετέφεραν τόσο ενδιαφέροντες τεχνικές και πρακτικές, ακόμη και ονομασίες κλάδων των ελαιόδεντρων, βγαλμένες μες από τη σοφία αιώνων, που ακόμη και η γεωπόνος του προγράμματος δεν έκρυψε το θαυμασμό και την ικανοποίησή της.
Το πρόγραμμα που εκπονείται από τον Ε.Α.Σ.Ζ. έχει σαν στόχο τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των αγροτών σε μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών. «Αν και η αρχική θεματολογία ήταν σχετική με τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, το ενδιαφέρον των παραγωγών στράφηκα αυθόρμητα στο κλάδεμα των δέντρων, μια διαδικασία καθόλου απλή ή εύκολη», λέει η κα Γεωργιάδου. Από το κλάδεμα κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η μελλοντική παραγωγή του ίδιου του δέντρου -όχι τυχαία, στο νησί μας, κάποια κλαδιά που καθορίζουν τη μελλοντική καρποφορία, ονομάζονται «κληρονόμοι», λέξη που όπως παραδέχτηκε η κα Γεωργιάδου, ήταν από τις πλέον εύστοχες που έχει ακούσει.
Η επιμόρφωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής ζωής. Η ελαιοκαλλιέργεια συνήθως αποτελεί τη δεύτερη ή τρίτη απασχόληση των ζακυνθινών, αν και συχνά οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν νέες και σωστές μεθόδους, τις ακολουθούν και τελικά παράγουν εξαίρετο ελαιόλαδο.

Πηγή: http://imerazante.gr/2017/02/02/141011