Μόνο ως επιτυχία μπορεί να καταχωρηθεί η επίσημη πιστοποίηση αρκετών εκατοντάδων ελαιοπαραγωγών στη Ζάκυνθο, στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελαιοκαλλιέργειας. Η πιστοποίηση από επίσημο φορέα δίνει τη δυνατότητα σε ένα τοπικό προϊόν να διαβεί ευκολότερα τις ξένες αγορές, να κατακτήσει περισσότερους καταναλωτές, να κάνει γνωστότερη τη Ζάκυνθο και να τονώσει την τοπική οικονομία. Κυρίως όμως, προσφέρει ένα πραγματικά ασφαλές και ποιοτικό προϊόν στον καταναλωτή ενώ δίνει στον αγρότη την ευκαιρία να καλλιεργεί εα ένα προϊόν χωρίς να φοβάται για τις επιπτώσεις της χρήσης φαρμάκων και λιπασμάτων στον οργανισμό τους αλλά και στα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τα μέλη του για τα οφέλη της πιστοποιημένης καλλιέργειας και παράλληλα να τους εκπαιδεύσει στη χρήση της, συνεργάζεται, από το 2015, με δύο από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου, την «Agron» και την «Πρότυπον», στο πλαίσιο Κοινοτικού Προγράμματος. Το τριετές πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 και λήγει το 2018, επομένως, έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την πρώτη του εφαρμογή. Με αφορμή αυτό, εκπρόσωποι των δύο εταιρειών που συνεργάζονται με τον Ε.Α.Σ.Ζ., πραγματοποίησαν συνάντηση με τους αγρότες, προκειμένου από τη μία μεριά να παρουσιάσουν τον απολογισμό του πρώτου έτους της συνεργασίας και από την άλλη να ενημερώσουν όλους όσοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν αυτή τη μέθοδο Ελαιοκαλλιέργειας. Τα αποτελέσματα πάντως ήταν εξόχως ικανοποιητικά.

Απόλυτα θετικός απολογισμός
Ηταν μία από τις λίγες φορές που η συμμετοχή αγροτών σε ενημερωτική Ημερίδα ήταν τόσο μαζική -με την έννοια ότι οι αγρότες γέμισαν το χώρο στον οποίο είχε διοργανωθεί η συνάντηση. Επρόκειτο για ενημερωτική και μαζί απολογιστική Ημερίδα που ξεκίνησε το μεσημέρι στις 12:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας και διοργανώθηκε από τον Ε.Α.Σ.Ζ., στο πλαίσιο του προγράμματος Καν.611/14.
Η Ημερίδα είχε διπλό τίτλο: «Εφαρμογή και πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελαιοκαλλιέργειας» και «Απολογισμός του 1ου έτους του συγκεκριμένου προγράμματος εργασίας της Ο.Ε.Φ. Ενιαίου Αγροτικού-Ελαιουργικού-Οινοποιητικού-Σταφιδικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου».
Με απλά λόγια, οι αγρότες που παραβρέθηκαν στην Ημερίδα ενημερώθηκαν για τα οφέλη της υιοθέτησης του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Ελαιοκαλλιέργεια και είδαν στη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού, τι μπορούν να αποκομίσουν από την απόφασή τους αυτή.

673 Ζακυνθινοί παραγωγοί έλαβαν πιστοποίηση
Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού ο Ε.Α.Σ.Ζ. υπέγραψε συμφωνία για τριετή συνεργασία με την εταιρεία «Agron A.E.» και την «Πρότυπον». Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 και θα ολοκληρωθεί το 2018. Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συμφωνία και καθώς για όλο αυτό το διάστημα το πρόγραμμα «έτρεχε» κανονικά στο νησί μας, η εταιρεία παρουσίασε στους ενδιαφερόμενους αγρότες τα αποτελέσματα της συνεργασίας. «Αυτός ο εκπαιδευτικός κύκλος, έχει σαν στόχο να ενημερώσει τους αγρότες-μέλη του Συνεταιρισμού για τα οφέλη της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα», εξηγεί ο γεωπόνος της «Agron», Ανδρέας Συρεγγέλας. «Η πρώτη χρονιά συνεργασίας με τον Ενιαίο Συνεταιρισμό στη Ζάκυνθο κρίνεται απόλυτα επιτυχής αφού στο διάστημα αυτό πιστοποιήθηκαν 673 ελαιοπαραγωγοί, από επίσημο πιστοποιητικό Φορέα».

ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΕΦ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΑΠΟ ΑGRON

Τα «εργαλεία» του αγρότη
Η «Agron» και η συνεργαζόμενη με αυτήν «Πρότυπον» είναι εταιρείες που συνεργάζονται με φορείς όπως ο Ε.Α.Σ.Ζ. σε όλη την Ελλάδα, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας Συστήματα Ποιότητας, εισάγοντας και υποστηρίζοντας την ηλεκτρονική διαχείριση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και εντάσσοντας στην παραγωγή καινοτόμων, «έξυπνων» εργαλείων, τόσο στον αγρό όσο και στο επόμενο στάδιο, αυτό της μεταποίησης. Παράλληλα, πραγματοποιεί ενημέρωση, εκπαίδευσης και επιμόρφωση στους ελαιοκαλλιεργητές.

Διευκολύνσεις και εκσυγχρονισμός
Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος γεωπόνος της «Agron», επίκεντρο του προγράμματος είναι να καταστεί σαφές στους αγρότες το σύνολο των ενεργειών που θα πρέπει να κάνουν για να επιτευχθεί ο στόχος της πιστοποίησης. Η λίπανση, οι μέθοδοι συστηματικής καλλιέργειας ελαιοτεμαχίων, η ίδια η εκπαίδευση των παραγωγών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όλα γίνονται «κτήμα» του αγρότη-μέλους του Συνεταιρισμού. Παράλληλα, σε όσους συμμετέχουν, το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα για εξαγορά πάγιου εξοπλισμού για τη συγκομιδή της ελιάς, όπως αλυσοπρίονα, ελαιοραβδιστικά, ελαιόδυκτα και άλλα πολύ σημαντικά εργαλεία για τον παραγωγό. Την ίδια στιγμή, τα παρεχόμενα αυτά εργαλεία ενισχύουν τη γραμμή παραγωγής του ελαιοτριβείου του Συνεταιρισμού αφού γίνεται αγορά σύγχρονου, ειδικού εξοπλισμού, σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι και το 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα συνεργασίας.

Ασφαλές και ποιοτικό ελαιόλαδο
Η δράση του συγκεκριμένου Προγράμματος Εργασίας συνίσταται σε δύο πολύ σημαντικές ενέργειες, έτσι όπως τις παρουσιάζει ο συνεργάτης γεωπόνος της εταιρείας «Πρότυπον», Γιάννης Καλτσής. Η πρώτη ενέργεια είναι η Ολοκληρωμένη Διαχείριση. «Σε επίπεδο Πρωτογενούς Τομέα, αφορά την πιστοποίηση του ίδιου του προϊόντος, δηλαδή του ελαιολάδου. Στο πλαίσιο του Συστήματος, εκδίδονται συγκεκριμένες οδηγίες από το γεωπόνο που επιβλέπει τη διαδικασία στον κάθε παραγωγό, έτσι ώστε η παραμικρή πράξη στον ελαιώνα να γίνεται με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Ετσι, εξασφαλίζεται ότι το τελικό παραγόμενο προϊόν είναι ασφαλές για κατανάλωση, με αυστηρά ελεγχόμενη χρήση φυτοφαρμάκων», εξηγεί ο κ. Καλτσής.

Με απόλυτο σεβασμό στη ζακυνθινή γη
Το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι, επομένως και φιλικό προς το περιβάλλον, αφού όλες οι εφαρμογές που περιλαμβάνει, όπως λιπάνσεις και ψεκασμοί, γίνονται υπό το πρίσμα «ορθολογικών εισροών», που σημαίνει ότι το περιβάλλον δεν δέχεται επιβάρυνση.

Ιχνηλασιμότητα: ουδέν κρυπτόν…
Η δεύτερη εξίσου σημαντική ενέργεια που επιτυγχάνεται με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι η επίτευξη της ιχνηλασιμότητας του προϊόντος. Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο κ. Καλτσής, είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή να εντοπιστεί ο ελαιόκαρπος ή μια ομάδα παραγωγών, από ένα μπουκάλι τυποποιημένο ελαιόλαδο. «Η ιχνηλασιμότητα αποτελεί πάγια ευρωπαϊκή απαίτηση, εδώ και χρόνια, αφού ισχύει σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία. Σε συνδυασμό με την υιοθέτηση Ολοκληρωμένη Διαχείρισης, πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την περιοχή της Ζακύνθου και συγκεκριμένα για τους παραγωγούς-μέλη του Ε.Α.Σ.Ζ.», τονίζει ο κ. Καλτσής.

Επιπλέον οφέλη για τους παραγωγούς
Ο πάγιος εξοπλισμός που έχει ένα αξιοσημείωτο κόστος, προσφέρεται χωρίς κόστος στον αγρότη που θέλει και εντάσσεται στο πρόγραμμα. Από μόνη της αυτή η διευκόλυνση αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο. Εκτός όμως από τον εξοπλισμό παρέχονται και άλλα υλικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή καλλιέργεια, όπως είναι οι δακοπαγίδες που τοποθετούνται σε μεγάλες εκτάσεις για τον έλεγχο και τον περιορισμό του εντόμου. «Οτιδήποτε άλλο υλικό που θεωρούμε ότι, κατά περίπτωση, είναι σημαντικό και επομένως απαραίτητο για τον ελαιοκαλλιεργητή, είμαστε σε θέση να του το παρέχουμε, ακόμη και αν αυτό αφορά κάθε παραγωγό ξεχωριστά, ανάλογα με τις εξατομικευμένες του ανάγκες», καταλήγει ο κ. Καλτσής.

Εμπλουτίζοντας το δυναμικό
Πολλοί ήταν οι αγρότες που έδειξαν αληθινό ενδιαφέρον να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση που εξασφαλίζει πωλήσεις, ποιοτικό προϊόν και συμμετοχή σε ένα είδος «κοινότητας» που αλληλοϋποστηρίζεται και αλληλοβοηθιέται. Το σημαντικό ήταν πως πολλοί από τους αγρότες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και παρακολούθησα την Ημερίδα για να λάβουν ενημέρωση είναι μεγάλης ηλικίας, κάτι που αποδεικνύει πως η συνειδητοποίηση πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πως ο καταναλωτής είναι απαιτητικός σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας δεν κοιτάζει χρόνια.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ | Η Ζάκυνθος σε τριετές πρόγραμμα επίσημης πιστοποίησης